יפוי כוח מתמשך – שומרים על העתיד שלנו
מי תרצו שיטפל בכם במידה ותהפכו לסיעודיים? ייפוי כוח מתמשך הוא הליך משפטי המאפשר לכל אדם כשיר מעל גיל 18 לבחור מי יהיו האנשים שיטפלו בו ובענייניו. באמצעות יפוי כח מתמשך תוכל לבחור כבר היום את האנשים שאתה סומך עליהם לנהל את ענייניך ולקבל החלטות עבורך: בני זוג, ילדים, אחים, חברים, הורים, ועוד…הסדרת ייפוי כוח מתמשך היא חובה לכל אדם המעוניין בשלוות נפש ואיכות חיים בשנות הזיקנה או במקרים בהם יהפוך לסיעודי (עקב מחלה או תאונה) ולא יוכל לקבל החלטות ולנהל את ענייניו.
באופן טבעי, פעמים רבות איננו דואגים בחיי היומיום לאופן הטיפול בעניינינו במצבים של אי כשירות לקבלת החלטות (בשל מצב פיזי, שכלי או נפשי). אך גם למקרים אלו צריך לדאוג וחשוב ביותר לדעת שאם נעשה כן, בהכרח נחסוך בעתיד שלל בעיות רפואיות, כלכליות, אישיות ואחרות.
ייפוי כוח מתמשך הינו ייפוי כוח הנעשה על ידי אדם כשיר ובגיר אשר קובע מי ימונה כמיופה כוחו בעת מצב של אי כשירות לקבלת החלטות. מיופה הכוח יכול להיות אחראי על עניינים רכושיים, רפואיים, אישיים ואחרים, בהתאם להחלטת מייפה הכוח.
ייפוי הכוח המתמשך מהווה חלופה לאפוטרופסות, מייתר את הצורך בפנייה לבית המשפט ומאפשר למיופה הכוח לפעול בשמכם בתחומים שהוסמך על ידכם.
ייפוי הכוח נכנס לתוקף רק בעת אי כשירות של מייפה הכוח לקבל החלטות.
במקרים בהם נעשה מייפה הכוח כשיר בשנית לקבל החלטות (כמו למשל במקרה של אי הכרה זמנית ומתמשכת, כפי שקורה לעיתים גם בתקופת מגיפת הקורונה) ניתן לבטל את כניסתו לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך ולהחזיר את המצב לקדמותו.
בייפוי הכוח ניתן ורצוי לקבוע הנחיות מקדימות למיופה הכוח בדבר אופן הטיפול בענייניכם, תוך מתן אפשרות למיופה הכוח לפעול בהתאם לסיטואציות המשתנות.
באמצעות ייפוי כוח מתמשך באים למעשה לידי ביטוי כל הרצונות והבקשות ממיופה/י הכוח. זאת, להבדיל מהליך משפטי לאפוטרופסות אשר מתחיל כאשר אדם נכנס למצב של אי כשירות וייתכן ולא יוכל לבטא את רצונותיו.
כך למשל, ניתן לקבוע בייפוי הכוח המתמשך: האם תרצו לגור בביתכם או בדיור מוגן, במידת הניתן בעת צורך רפואי – האם הייתם מעוניינים להישאר בבית החולים או לקבל טיפול ביתי, קבלת החלטות רפואיות בענייניכם (למעט בהתאם לחוק החולה הנוטה למות), האם הייתם מעוניינים שישכירו או יבקשו למכור את דירתכם, כיצד ינהגו ברכושכם או יבצעו פעולות ברכושכם, ועוד.
חשוב גם לדעת שייפוי כוח כללי שיש לקרובי משפחתכם עבורכם בחשבון הבנק שלכם, אינו תקף מבחינה חוקית כאשר הינכם נכנסים למצב של אי כשירות לקבלת החלטות. כאן נכנס לתוקף ייפוי הכוח המתמשך, ויאפשר במצב זה לפעול בחשבון הבנק שלכם. עניין חשוב ביותר כאשר ישנו צורך בתשלום הוצאות מחיה או הוצאות רפואיות.
לעומת זאת, כאשר לא קיים ייפוי כוח מתמשך, ולפיכך ישנו צורך לפנות לבית המשפט המוסמך לצורך מינוי אפוטרופוס, תהליך המינוי אורך במרבית המקרים תקופה של מספר חודשים, דורש תסקיר של משרד הרווחה והשירותים החברתיים, ועל אף שישנה חשיבות לרצונו של האדם עבורו מתמנה האפוטרופוס, האפוטרופסות מוגבלת לעניינים הנקבעים בהחלטת בית המשפט בלבד ועל פי שיקול דעתו של בית המשפט המוסמך, בכפוף להוראות החוק.
לסיכום, ייפוי כוח מתמשך הינו כלי המבוסס על יחסי אמון בין מייפה הכוח למיופה/י הכוח, ומאפשר תכנון אישי, רפואי ורכושי עתידי ואפקטיבי.
את ייפוי הכוח המתמשך יש לערוך בזהירות רבה, יסודיות ותשומת לב לכלל הפרטים, בחשיבה צופה פני עתיד הבוחנת את מכלול ההיבטים וההשלכות, ברגישות ובהכוונה נכונה של עורך הדין.
רק עורך דין אשר עבר הכשרה לעריכת ייפוי כוח מתמשך מטעם האפוטרופוס הכללי מוסמך לערוך ייפוי כוח זה.